24° Sobota
24 Czerwca

Nie

Pon

Wt

Śr

Czw

Pią
pixabay.com

Witaminy w jedzeniu

Apteczne i sklepowe półki uginają się od suplementów diety zawierających witaminy i minerały. Czy tabletka jest najlepszym rozwiązaniem? Nie. Potrzebne witaminy w naturalnej formie znajdziemy w jedzeniu.

Właściwe odżywianie wielu osobom kojarzy się ze skrupulatnym wyliczaniem kalorii. To błąd. Zamiast na kaloriach warto skupić się na składnikach odżywczych jakie zawierają nasze posiłki. Warto skomponować je tak, żeby dostarczyły naszemu organizmowi składników potrzebnych do właściwego jego funkcjonowania. W ten sposób unikniemy np. niedoboru cennych witamin. Pozostaje tylko pytanie: gdzie ich szukać?

Witaminę A znajdziemy w mleku, serze, śmietanie, jajkach i dorszu. Źródłem witaminy D, czyli tzw. witaminy słońca, są sery, masło, margaryna i ostrygi. Ta witamina produkowana jest w naszej skórze, więc warto korzystać z uroków ciepłych dni. W tygodniu wystarczą nam trzy piętnastominutowe „nasłonecznienia”, aby wyprodukować wystarczającą dawkę. Witamina E znajduje się w orzechach, szparagach, kukurydzy, kiełkach pszenicy, oliwie i zielonolistnych warzywach. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek i wchłanianie witaminy K. Tej należy szukać w szpinaku, kalafiorze i sałacie. Dbając o sylwetkę nie należy przesadnie omijać produktów zawierających tłuszcze, gdyż wszystkie wymienione wyżej witaminy są w nich rozpuszczalne. Jeśli tłuszcz wyeliminujemy z diety, to nasz organizm nie będzie ich przyswajał.

Kolejne potrzebne nam witaminy są rozpuszczalne w wodzie. Wśród tych niezbędnych jest witamina C wspomagająca naszą odporność. Gdzie jej szukać? W cytrusach, truskawkach, brokułach i... papryce. Naszemu organizmowi potrzebne są również witaminy z grupy B. Witamina B1 znajduje się w chudym mięsie, rybach i roślinach strączkowych. Witaminę B3 znajdziemy w produktach mlecznych, jajkach, rybach i drobiu. Witaminy B5 i B7 występują w ziemniakach, chudej wołowinie, roślinach strączkowych, produktach zbożowych i mlecznych. Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty mleczne, drób i jajka. Na liście cennych składników nie może zabraknąć kwasu foliowego, który wspomaga produkcję czerwonych krwinek, a w trakcie ciąży zapobiega wadom wrodzonym dziecka. Gdzie go znajdziemy? Głownie w zielonolistnych warzywach.


Anna Sołtysiak
anna.soltysiak@wprmedia.pl

Podobne artykuły


baner

Komentarze | 0

captcha

Klikając "Dodaj komentarz", akceptujesz regulamin dodawania opinii.

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy - dodaj swój komentarz