Piątek
15 Grudnia

Sob





Manufaktura Lodów Naturalnych

Ich pasja to naturalne lody, ale nie tylko...

Manufaktura Lodów Naturalnych znajdująca się w pruszkowskim Parku im. Kościuszki (park Sokoła) to kawiarnia specjalizująca się w mrożonych deserach. Ale to niejedyny atut tego miejsca, bowiem znajdziemy tam nietuzinkowe ciasta, pyszną kawę parzoną z chwilę wcześniej zmielonych ziaren oraz przyjemnie rozgrzewającą herbatę. Co najważniejsze obiekt czynny jest przez cały rok!

Lokal prowadzi dwóch braci – Kamil i Jacek Gutowscy. Ich wspólną pasją jest naturalność w tworzeniu doskonałych smaków. Z połączenia najwyższej jakości produktów naturalnych oraz rzemiosła, którego nie sposób nauczyć się z książek, a można jedynie czerpać z doświadczenia starszych pokoleń, powstają ich autorskie, oryginalne i prawdziwe lody. Bo jak sami twierdzą mrożony deser to coś więcej niż tylko słodycze. Pełnia smaku przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, gdy nasze babcie nie używały chemicznych ulepszaczy, tylko w przygotowanie słodkości wkładały całe swoje serce. To serce czuć w pruszkowskiej Manufakturze.

Jak powstają lody naturalne? – Baza naszych lodów śmietankowych składa się z mleka i niepasteryzowanej śmietanki 36 proc. Co ważne śmietanki nie kupujemy w sklepie, tylko otrzymujemy ją bezpośrednio od mleczarni. Taka śmietanka, która nie została poddana pasteryzacji ma zupełnie inny smak. Dawniej używało się tylko takiej, świeżej, dostępnej w butelkach. Odtwarzamy te dawne naturalne receptury – mówi Kamil Gutowski, właściciel Manufaktury Lodów Naturalnych. – Nasze lody przechowujemy w temperaturze -11 stopni Celsjusza, jest ona idealna do spożywania na miejscu, lody są miękkie, plastyczne, wręcz puszyste. Serwujemy je przez cały rok! – dodaje.

W Manufakturze lody można zakupić na kilogramy. Pakowane są w specjalne termiczne, styropianowe pudełka, dzięki którym doniesiecie je w nienaruszonym stanie do domu.

Choć lody są głównym specjałem lokalu, to z pewnością niejedynym. Po wejściu do Manufaktury bez problemu zlokalizujecie miejsce, w którym parzona jest kawa. Skąd ten niepowtarzalny zapach? – Ziarna, z których parzymy kawę pochodzą z palarni Harmonia. Zacznijmy od tego, że kawę przywozi się tak naprawdę w formie owocu i dopiero później pali się zielone ziarna. Powstająca z nich kawa jest najświeższa. Od momentu wypalenia ziaren, trafiają one do nas w ciągu dwóch tygodni, i co ważne ziarna nie leżą u nas dłużej niż miesiąc. To oznacza, że mamy bardzo świeżą kawę, która uwalnia niezwykłe aromaty, połączone z niesamowitym smakiem i oczekiwanych przez wszystkich pobudzeniem – wyjaśnia Kamil Gutowski.

I faktycznie aromatyczna kawa to wspaniały sposób na dodanie sobie mocy o poranku, przed pracą. A co gdy wracamy z niej zmarznięci? Pomocna może okazać się rozgrzewająca herbata. Bez wątpienia ciepło i odrobina relaksu przyda się każdemu w zimowe, szare dni. – Posiadamy w ofercie tzw. herbaty zimowe. Są to liściaste herbaty połączone ze zblendowanymi owocami, korą cynamonową, goździkami, kawałkami pomarańczy i całymi gwiazdami anyżu. Rozgrzewka gwarantowana! A wszystko w sporej porcji, podawanej w pół litrowych naczyniach – podkreśla właściciel.

Dla fanów ciepłych i słodkich doznań na miejscu przygotowywana jest gorąca czekolada do picia. Oczywiście naturalna czekolada własnej produkcji. Do wyboru z bitą śmietaną lub lodami.

Manufaktura serwuje także ciasta, ale nie takie zwykłe. Zjemy tam np. sernik z białą czekoladą, tiramisu, domową karpatkę. Dostępne są też ciasta wegańskie, bez glutenu i laktozy oraz smakowite pączki w różnych wersjach – z serem, makiem lub po prostu na maślance. W przeszłości serwowane były już pączki z jabłkami, a nawet korzenne. Właściciele starają się zaskakiwać nowymi smakami. Taka oferta to też dobry pomysł na święta. W Manufakturze realizowane są bowiem zamówienia na ciasta. A gdyby tak zaskoczyć wszystkich i na święta zamówić lody? Czemu nie!

A być może kochacie zwierzęta, ale niestety nie do każdego lokalu zostaniecie wpuszczeni... Z pewnością taka sytuacja nie miałaby miejsca w Manufakturze Lodów Naturalnych. – Jak najbardziej jesteśmy otwarci na zwierzęta, bardzo je lubimy. Mamy wiele klientów, którzy przychodzą z psami. Nie ma problemu żeby wejść ze swoim ukochanym pupilem! Przypominam sobie nawet takie zabawne sytuacje, gdy w lato przybiegał do nas sam pies po wafelka, a dopiero po chwili przychodził właściciel. Naszym czworonożnym klientom nie odmawiamy nigdy, a przed lokalem w gorące dni zawsze stoi miska z wodą – zaznacza Kamil Gutowski.

Oferta Manufaktury Lodów Naturalnych wciąż się rozwija. Dlatego do końca nie jest pewne jakie smaki lodów będą do dyspozycji, na jakie trafimy pączki lub ciasta. Niebawem bracia chcą zorganizować loterię paragonową z ciekawymi rzeczami do wygrania – szczegóły w lokalu.

 

Facebook: Manufaktura Lodów Naturalnych


Artykuł Sponsorowany

Podobne artykuły


baner